Wordt zorgen voor een naaste een zorg?

In 2019 is een groot onderzoek gedaan naar mantelzorg In Nederland. Toen bleek dat 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder mantelzorg geeft. Mantelzorg is zorg die je belangeloos geeft aan een naaste; dus vaak aan ouders, maar ook aan partners en aan kinderen met een beperking.

een helpende hand bieden
Nieuws
Datum: 19-12-2023

Al die mantelzorgers hebben een heleboel ballen in de lucht te houden, want naast mantelzorgen moeten ze vaak hun eigen gezin draaiend houden en/of hebben ze er een betaalde baan naast. En heel belangrijk; ze moeten ook goed voor zichzelf zorgen. Zeker dat laatste schiet er nog wel eens bij in.

Niemand kiest er bewust voor om mantelzorger te worden; vaak begint het klein; een boodschap doen, mee naar de dokter etc. Sluipenderwijs komen steeds meer taken op je bordje te liggen tot je ineens merkt dat de mantelzorg zwaar wordt, steeds meer tijd in beslag neemt en de zorg je niet meer loslaat. Dit laatste is misschien nog wel wat vaak veel energie kost; het gevoel dat je altijd “aan moet staan voor je naaste” en ieder moment gebeld kan worden of altijd iets moet regelen als je een paar dagen weg wilt of op vakantie gaat.

Wanneer je de zorg niet meer alleen kunt doen en professionele zorg in wil gaan schakelen, krijg je er een zware taak bij: het regelen van de zorg. Eindeloos bellen met instanties, van het kastje naar de muur gestuurd worden en de weg kwijtraken in zorgland. In plaats van zorg uitbesteden krijg je er nog een zorg bij

Ik kan je helpen

Op dat moment kan een mantelzorgmakelaar een uitkomst zijn. Een mantelzorgmakelaar is de enige professional die er speciaal is voor de mantelzorger en jou ondersteunt in de regeltaken. Een mantelzorgmakelaar is op de hoogte van alle wetten en regels op het gebied van zorg en kennen de mogelijkheden die er zijn. We hebben een groot netwerk van zorgverleners en nemen al die telefoontjes en regelzaken van je over.

Als mantelzorgmakelaar ben ik zelfstandig en onafhankelijk. Ik ben dus niet gebonden aan organisaties of zorgdomeinen of gemeenten. Veel mantelzorgers zijn al geholpen als ze op het goede pad gezet worden, een luisterend oor krijgen en geholpen worden met het invullen van al die formulieren. Verder kan ik de juiste zorgindicaties aanvragen, helpen met het regelen van een persoonsgebonden budget (PGB), hulpmiddelen aanvragen bij de gemeente, helpen met de werksituatie etc.

De kosten van een mantelzorgmakelaar worden niet standaard vergoed; maar vaak is er een tegemoetkoming vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering of is de werkgever bereid mee te betalen.

Ben je benieuwd wat ik als mantelzorgmakelaar voor je kan doen? Neem een kijkje op mijn website of bel mij vrijblijvend om je persoonlijke situatie te bespreken.

Saskia de Wit
Mantelzorgmakelaar
www.mantelzorggoedgeregeld.nl
06 39150304

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.