Geniet van de natuur, maar doe het verantwoord

Door de coronacrisis hebben we het buitenleven massaal herontdekt. Nooit eerder wandelden en fietsten er zoveel mensen in de Nederlandse natuur. Dat heeft ook een keerzijde: overlast voor dieren en planten. Ga dus gerust de natuur in, maar doe dat wel verantwoord. 

Een bos met zonnestralen door de bomen

Eigenlijk is de basisregel simpel: laat de natuur achter zoals u haar heeft aangetroffen. Dat lijkt eenvoudig, maar we zien nogal eens wat over het hoofd. Gelukkig geven de boswachters van Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties graag tips om ons nog scherper te krijgen. 

Blijf op de paden 

Zelfs fervente natuurliefhebbers laten zich wel eens verleiden om van de paden af te dwalen. Omdat die mooie paddestoel te ver in het bos staat om ‘m goed te kunnen bewonderen. Of omdat ze precies weten waar dat vogeltje zit, maar het net niet kunnen zien. 

Doe het niet, blijf op de paden. De kans dat u kwetsbare en zeldzame soorten per ongeluk vertrapt, is groot als u het pad verlaat. Daarnaast is het beter voor – schuwe – dieren, die zich opgejaagd kunnen voelen als u dichterbij komt dan eigenlijk de bedoeling is. 

Ga alleen overdag 

Ga alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang de natuur in. Door dat te doen, laat u het bos, de duinen en andere natuurgebieden buiten die tijd aan de dieren die er leven. Zo hebben zij voldoende rust. In de koude maanden is dat extra belangrijk: eten is dan een stuk schaarser en op de vlucht slaan kost veel energie. 

Laat geen afval slingeren 

Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Helaas neemt de hoeveelheid troep in de natuur hand over hand toe. Van lege boterhamzakjes en petflessen tot afgedankte paraplu’s en erger. Neem uw rommel dus mee als u onderweg geen prullenbak tegenkomt. 

Deel niet alles 

Ziet u een zeldzame plant, paddenstoel of vogel? Kruist een bijzonder zoogdier uw pad? Deel dan niet alles. Natuurlijk begrijpen we dat u anderen graag wilt vertellen over deze gebeurtenis, maar doe dat liever niet met de exacte geo-coördinaten erbij. Pas dus ook op met het delen van foto’s die u met uw smartphone heeft gemaakt. Die sturen dergelijke data vaak automatisch mee. 

Honden – en kinderen – aan de lijn 

Honden stammen af van wolven en hebben dus een jachtinstinct. Andere dieren bespeuren dat meteen. Houd uw hond daarom aan de lijn of zoek een speciaal ‘hondenlosloopterrein’ op. 

Wat voor honden geldt, geldt in zekere zin ook voor kinderen. Een bal meenemen is prima, maar voetbal alleen op het pad of op de picknickplaats. En als uw kinderen van klauteren houden, laat ze dan niet in een willekeurige boom klimmen, maar ga naar een natuurspeeltuin.  

Namens alle natuurbeheerders – en natuurlijk de dieren, planten en paddenstoelen – hartelijk dank! 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.